8 Aralık 2009 Salı

Bilime göre helikopter cep telefonuyla düşürülemez


25 Ekim 2009 - Akşam


Taraf gazetesi'nin NTV'den özür dilemesi yeterli değil. İki gün sürdürülen suçlama haberindeki bilgi ve mantık hataları telefon kayıtlarının yanlış yorumlanmasından ibaret değil. Bir gazetenin manşetinde kullandığı bir haberi akıl ve mantık süzgecinden çok daha iyi geçirmesi gerekirdi.
Helikopterlerde cep telefonu kullanmak zaten serbest. Dolayısıyla Taraf'ın, Muhsin Yazıcıoğlu'yu taşıyan helikopterin NTV santralinden defalarca aranarak düşürüldüğü suçlamasının ne kadar zırva olduğu en baştan belli ama haberin saçmalığını gösteren daha pekçok teknolojik gerçek var.
Hepsini burada sıralamak mümkün değil ama özetlemeye çalışayım.

- Helikopter pilotları yolcularının cep telefonlarını uçuş boyunca kullanmasına çoğunlukla izin verirler. Helikopterin uçuş güvenliğini tehdit etmeyen cep telefonunu arayarak, helikopteri düşürmek nasıl mümkün olabilir ki?

- Hadi diyelim helikopterde cep telefonu kullanımı uçuş güvenliğini gerçekten tehdit ediyor. Taraf'ın haberine göre helikopterin düşmesine pilotun, İHA muhabirinin, Yazıcıoğlu'nun ve BBP Sivas İl Başkanı'nın telefonunun NTV santralinden yüzlerce defa aranması yol açmış. Cep telefonlarının açık olması uçuş güvenliğini tehdit etseydi pilot helikopterdekileri telefonlarını kapatması konusunda uyarmaz mıydı?

- Diyelim pilot yolcuları telefonlarını kapatmaları için uyardı ve yolcuların hiçbiri bu uyarıya kulak asmadı, telefonunu kapatmadı. Peki cep telefonunun açık olmasının uçuş güvenliğini tehdit edeceğini bile bile pilot neden kendi telefonunu kapatmadı?

- Helikopterdeki beş yolcu ile pilot tesadüf bu ya hepsi ihmalkar davranmış, telefonlarını kapatmamış olsun. İyi ama NTV'deki kara adamlar bunu nereden biliyorlar ve helikopteri düşürmek için helikopterdekileri yüzlerce kez neden arıyorlar?

- Cep telefonları yüzlerce kez çalan beş kişiden, biri bile yüzlerce kez çaldırılan telefonunu nasıl oluyor da farkedip açmıyor?

- Taraf'ın yayınladığı arama dökümlerine göre, farklı yolcuların telefonları genellikle farklı zamanlarda aranmış. Helikopteri yoğun cep telefonu sinyaliyle düşürmeyi planlayan birileri olsa, helikopterdeki her yolcunun telefonunu aynı anda arayarak daha yoğun bir sinyal saldırısı yapmayı akıl edemeyecek kadar aptal mı olurlardı?

- Cep telefonlarının bırakın serbestçe kullanılmalarına izin verilen helikopterlerin; kullanılmalarının yasak olduğu uçakların uçuş güvenliğini tehdit ettiği bile bir varsayımdan ibaret.

- ABD'de sivil uçaklarda cep telefonu kullanılmasına izin vermek pilotun inisiyatifine bırakılıyor. Pilot izin verirse uçakta cep telefonu kullanılabiliyor. Tabii bu özel uçaklar için geçerli. Havayolu şirketleri uçuş sırasında cep telefonu kullanımını yasaklıyorlar.

- Cep telefonları, en yakındaki baz istasyonuyla iletişim kurarak çalışır. En yakınındaki baz istasyonu hangisiyse onun hücresine dahil olur ve o hücreden edindiği geçici kimlikle (frekansla) iletişimini sürdürmeye devam eder. Uçakta havadayken, yerdeki istasyonların çoğuyla hemen hemen aynı uzaklıkta olunacağından, açık olan telefon birden fazla baz istasyonunca tanınır ve bu da sistemde karışıklığa yol açar. Yani uçakta cep telefonu kullanımına izin verilmemesinin bir nedeni de, cep telefonu şebekesinde olacak karışıklıkların önüne geçilmesidir. Bunun da uçuş güvenliği ile bir ilgisi yoktur.

- 2003'te yapılan bir araştırmaya göre her uçuşta kapatılması unutulmuş en az bir telefon kalıyormuş. Eğer cep telefonları uçuş güvenliğini bu kadar tehdit ediyor olsaydı daha fazla uçak kazası olması gerekmez miydi?

- Uçaklardaki navigasyon cihazları, uçağa çarpacak bir yıldırımın yaratacağı çok yüksek seviyede elektromanyetik dalgalardan bile etkilenmeyecek kadar iyi izole edilmişlerdir. Cep telefonlarının yaydığı çok düşük güçteki dalgalardan neden etkilensinler ki?
Kısacası cep telefonu kullanımınının uçuş güvenliğini tehdit ettiğini gösteren hiçbir bilimsel araştırma sonucu yok. Ancak bu konuda önemli bilimsel dayanakları olan kuşkular mevcut. Uçuş sırasında cep telefonu kullanımının yasaklanmasının nedeni bu önemli kuşkular.
Bir helikoptere, sonuçları sadece varsayımlara, üstelik gerçekleşmesi Milli Piyango'da büyük ikramiyeyi tutturmaktan da az olasılıkların bir araya gelmesine dayalı bir silahla saldırmak ne kadar akıl kârıdır, ona siz karar verin.

yurtsan@neobizmedya.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder