8 Aralık 2009 Salı

Evrensel İnternet'e yerel güdük versiyon

1 Aralık 2009 - Akşam

Aslında bugün Küresel Isınma skandalına yol açan, bilim adamı geçinen fanatiklerle GDO karşıtı fanatikler arasındaki benzerlikleri yazacaktım. Küresel Isınma yaygarası yapan bir takım bilim adamının, dünyanın son sekiz yıldır ısınmak bir yana soğuduğu gerçeğini kamuoyundan saklamak için giriştikleri şaklabanlıklardan bahsedecektim.

Ancak pazar günkü gazetelerde Küresel Isınma skandalı komedisine bile taş çıkartacak kadar komik öğeler içeren öyle bir haber vardı ki, sıcağı sıcağına değinmeden edemeyeceğim.

Habere göre telekomünikasyon sektörünü regüle etmesi amacıyla kurulan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTiK) üç büyük projeye girişmiş. Anaposta projesi ile her Türk vatandaşına Öztürk-e.posta adresi dağıtılacak, kurulacak yerli Öztürk-arama makinasıyla her Türk aradığında benliğini bulacak, YouTube ikna yoluyla ıslah edilerek Türkiye'nin örf ve adetlerine uygun videolar gösteren YerliTube'u yayına sokması sağlanacakmış.

Üç absürd projeyle ilgili aslında "Allah size akıl fikir versin" diyerek de özetlenebilecek düşüncelerimi kısaca açıp, sözü friendfeed.com/yurtsan adresindeki platformda dile getirilen fikirlere bırakmak istiyorum.


BTiK'in üç projesinin dikkatimi çeken ortak özelliği hepsinin Google'ı hedefliyor olması. Öztürk-e.posta platformu Google'ın Gmail'ini, Öztürk-Arama Makinası bizzat Google'ı, Öztürk-YerliTube ise yine Google'ın YouTube'unu hedefliyor. İnsanın aklına komplo teorileri geliyor ister istemez. Yoksa BTiK aracılığıyla, Google'a rakip bir Türk kamu şirketi yaratmak ve ihalelerle bir takım çevrelere para akıtıldıktan sonra özelleştirmek mi planlanıyor?


Sansürlenen YouTube'e öneri götürmüşlermiş. "Türkiye'ye özgü, Türkçe bir versiyon geliştirin", demişler. YouTube'un örf ve adetlerimize uygun videolar yayınlanan yerli versiyonunu yaparlarsa sansür kalkacakmış. Yani sen kendi kendini sansürle, Türkiye'den YouTube'a erişmek isteyenlerin önüne küresel değil; yerli, kısıtlı versiyonunu göster diyorlar. Bir de üstelik bunun makul bir öneri olduğunu, YouTube'un bu makul öneriye bile inatla karşı çıkarak sansürü hakettiğini ima ediyorlar.


Afedersiniz ama siz İnternet'i ne sanıyorsunuz gerçekten? En önemli özelliği bilgiye evrensel erişimi kolaylaştırmak olan İnternet'in ulusal, güdük versiyonunu yaratmak peşinde misiniz? İnternet'in evrensel çapını kendi çapınıza mı sığdırmaya çalışıyorsunuz?

Neyse bu absürd projelerle ilgili friendfeed.com/yurtsan adresine yazacağınız diğer düşünceleri ilerki yazılara bırakıp, konuyla ilgili gelen ilk birkaç düşünceden yaptığım alıntılara geçelim.

Cihan Salim: Bir e.posta ve sıradan bir arama makinasının arkasına sığınıp Türkiye'yi bir İnternet ülkesi haline getirme maliyeti ve sorumluluğundan kaçmak olarak okuduğum şark kurnazlığı. Önceki yıl yazdığım durum geçerli, OECD ülkeleri arasında en pahalı İnternet hâlâ bizde... İnternet vergisi sadece 2 Lira indi ama pırlantada KDV yok (http://tinyurl.com/ydzljf5)... Lafın kısası Türkiye'de sadece 15 milyon kişi İnternet'e ulaşabiliyor, 70 milyona e.posta imiş...


Onur Almışlar: Bu girişimler yeterli değil; yerli Wordpress, yerli Tweeter, yerli Hotmail, yerli MSN hepsi kurulmalı... RTÜK de "İnternet'in kontrolünü bana verin" dediğine göre yapılmak istenen kapalı devre bir sistem sanki.


Hakkı Alkan: Böyle bir komedi olamaz. Arama makinası yapmak çok kolaydı sanki. Microsoft milyarlarca dolar yatırım yaparak, Google'ı sadece istemediği için geçemiyor ama bizim devletimiz 2-3 üniversite ile bu işi bitirecek. Madem İnternet'e önem veriyorsun, bu işi yapacağını düşünüyorsun, ne zaman bir ÖSS sonuçları açıklansa veya ne zaman bir KPSS sonuçları açıklansa sitelerin çalışmıyor. Ona neden bakmıyorsun? Çünkü hantallık var. 600 dolarlık PC'ler ihalelerde 2000 Dolar üzerinden satın alınıyor. Eğer hayırlı bir iş yapmak istiyorlarsa bunu özel sektöre bırakmalılar. Özel sektörün önünü açmalılar. Her şeyi devletten beklemeyelim, hele arama makinasını hiç beklemeyelim.

yurtsan@neobizmedya.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder