30 Aralık 2009 Çarşamba

Elle yemek yemek

29 Aralık 2009 - Akşam

Ahusenturk Yeşim Salkım Kanaltürk'te Laf Aramızda programında "Ellerinizle yemek yiyin. Bu bizim dinimizde vardır" dedi...

Yurtsan Yeşim Salkım, Arap kültürüyle müslümanlığı karıştırmış. Bıldırcın veya suşi sofrası hariç, Allah aynı masaya düşürmesin.

yesimsalkim Zaten benimde seninle yemek yemeye hiç niyetim yok..

yurtsan Allah eliyle yiyenle aynı masaya düşürmesin demiştim ki Yeşim Salkım'dan cevap geldi: "Seninle yemeğe niyetim yok". Allah'ın sevdiği kuluymuşum.

Jean_montmartre Elle yemek yiyenleri görünce nedense aklıma şu gelir: http://j.mp/8vzRDB (Tayyip Erdoğan'ı eliyle tavuk yerken gösteren bir fotoğraf)

atilganbayar Sorun şu ki sosyal piramiti tırmanmak isteyenlerin abartılı 'görgü' merakı, tavuk kanadını da çatal bıçakla yiyenler yetiştirdi.

yurtsan Tavuğun kanadı dahil hiçbir yeri elle yenilmez. Tavuğun elle yenilebileceği iddiası, çatal bıçak kullanma becerisini geliştirmeye çalışmayanların uydurduğu bir küçük burjuva masalı.

Çatal, bıçakla yemek yemek abartılı bir görgü merakı değil sofra adabının en temel kuralı.

Köyde, varoşta, AVM'de elle de yenilebilir ama medeni bir sofrada tavuk kanadını elle yemek görgüsüzlük.

atilganbayar Dünyada tavuğun çatal bıçakla yenmesini görgüsüzlük kabul eden yüzlerce kültür var. Hepimiz Fransız olmak zorunda değiliz...

yurtsan Kültür çoktur, medeniyet tek. Her kültürün aynı zamanda bir medeniyet olduğu, alt kültürler için uydurulmuş bir masaldır.

Her kültürün bir medeniyet olduğu ninnisi, pardon kışkırtmasının yeni nesil babası da Huntington'dur.

atilganbayar Tek medeniyet tezi faşizmdir.

yurtsan Tam tersine faşizmin bile bir kültür, dolayısıyla medeniyet olabileceğini savunan düşünce faşizm. Her kültür medeni değildir.

İnsan hakları, demokrasi, hukuk gibi İnsanoğlu'nun medeniyete olan yolculuğunda kazanılan temel değerlerle çelişen, hatta bu değerlere tehdit oluşturan ilkel kültürleri eleştirmeye faşizm denemez.

Sofra adabının da dahil olduğu görgü kuralları, medeniyet yolculuğunda kazandığımız temel değerlerden.

FriendFeed ve Facebook'tan katkılar

Onur Almışlar Herşey için mi "elle yenebilir" demek istemiş? O zaman olmaz ama yerine göre elle yenebilir. Örnek; McDonald's. Patatesler ve hamburger.

Şeref Özkan Pizza, pide, lahmacun, dürüm, bayoz, yengen ve sandviç, burger, pirzola, tavuk budu, dondurma (özellikle bu duruma uyan magnum var), kek, kurabiye vs. vs.... Konya mutfağında kaşıkla yenenler hariç herşey elle yenir.

Yurtsan Bazı yorumlardan görebildiğim kadarıyla ufak bir kavram kargaşası olmuş. Elle yemekten kasıt sofrada elle yemek, fastfood restoranında değil. Fastfood ayrı bir yemek yeme biçimi.

Bu arada fastfood için verilen örneklerde de düşülen bir hata var. Örneğin dondurma sofra dışında da elle yenmez, sapından ya da külahından tecihen peçete ile tutularak yenilir.

Hamburger ve pizza da varoş AVM'sinde yenildiği durumlar dahil peçete ile tutularak yenilir, yağlı yağlı tutulup el kota silinerek değil.

Azim Turan Etiyopya restoranında elle yemek mecburidir. NY ve Şikago'nun rağbet gören mutfaklarındandır.

Yurtsan Sevgili Azim, ona bakarsan yer sofrasında da yemek yenir, gazete kağıdı üzerinde de, dumanaltı restoranlarda da, hatta yeni moda çıplak kadının vücudu üzerinde de. Ama sofra adabında ne bunların yeri var, ne de birkaç istisna hariç elle yemenin.

Duruma, ortama ve zamana göre farklı davranılabilir ama önemli olan genel adab ve bu adab aklın gösterdiği yolda oluşuyor. Medeniyet de bu zaten.

-------------------------
Yeni Sosyal Medya
twitter.com/yurtsan
friendfeed.com/yurtsan
neonevar.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder